Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Wel weten we dat verschillende factoren van invloed zijn. Zo kunnen onder andere UV-straling en de overgang van koude naar warmte het huidbeeld beïnvloeden. De algemene roodheid in het gezicht en de oppervlakkige vaatjes kunnen ook gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid.

Verschillende stadia:
Stadium 1: algemene roodheid en oppervlakkige vaatjes (teleangiëctasieën / couperose)
Stadium 2: er ontstaan kleine bultjes (papeltjes) en puistjes (pustels)
Stadium 3: er ontstaan grotere ontstekingen. In enkele gevallen treedt er een verdikking van de neus op (rhinophyma)
Stadium 4: hierbij heeft men ook last van de ogen. Er ontstaat een brandend/jeukend gevoel, alsof er een zandkorreltje in het oog zit

Heeft u rosacea, dan is het belangrijk dat u milde huidverzorgingsproducten gebruikt. De huid is namelijk snel geïrriteerd en verdraagt veel gewone cosmeticaproducten niet. Aan te raden zijn huidproducten met hogere concentraties antioxidanten zoals vitamine C en E. Probeer verder factoren die de rosacea bij u verergeren zoveel mogelijk te vermijden. Blootstelling aan kou, warmte of wind bijvoorbeeld, het eten van gekruid voedsel en het drinken van alcohol. Verder kunt u ook zonlicht beter zoveel mogelijk vermijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Behandeling
Door de aanwezigheid van kleine puistjes kan rosacea nog wel eens verward worden met acne. U kunt zich voorstellen dat het gebruik van acneproducten de huid juist uitdroogt en de klachten kan doen verergeren. Onze ervaren huidtherapeuten kunnen de stadia van rosacea goed herkennen. De behandeling is er altijd op gericht eerst de oorzaak consequent te behandelen. Indien kleine ontstekingen ten grondslag liggen aan de verschijnselen, zullen deze eerst behandeld worden. Het gevolg, roodheid door oppervlakkige vaatverwijding kan vervolgens ook behandeld worden.

– Reinigende behandeling bij acne rosacea
– Couperose behandeling
– Metronidazolcrème
– Camouflagetherapie

Vergoedingen
Vergoedingen kunnen per zorgverzekeraar verschillen en zijn polis-afhankelijk. In uw zorgverzekeringspolis kunt u zien of en in welke mate u een behandeling vergoed krijgt. U kunt ook telefonisch contact opnemen met uw contactpersoon bij uw zorgverzekeraar om na te gaan welke vergoeding er voor u geldt.

 

 

cta-image

Review op Zorgkaart Nederland waar wij blij van worden:

review