Oedeemtherapie

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer. Door deze ophoping wordt de afvoer van het vocht belemmerd. Het transport van lymfevocht naar de lymfeknopen is hierdoor verstoord.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich ernaast lymfoedeem (vochtophoping) over een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Veneus oedeem
Indien klachten aan de benen optreden zoals spataderen, vochtophoping rondom de enkels (die in de loop van de dag toeneemt en te zien kan zijn aan afknellende kousjes) en/of rusteloze benen na enige tijd staan, kan er sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan!

Behandeling
– Manuele lymfdrainage
– Zwachtelen
– Therapeutische elastische kousen
– Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Resultaat
Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt en u kunt weer beter bewegen. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

Duur
Oedeemtherapie is een langdurig traject waarbij klanten gedurende een langere periode twee tot drie keer per week behandeld moeten worden.

Vergoedingen
Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor oedeemtherapie u heeft.

cta-image

Review op Zorgkaart Nederland waar wij blij van worden:

review

‘ ik heb minder vocht in de benen’

janssen